fbpx

Najljubši slovenski filmi

modrovanja

Najljubši slovenski filmi

modrovanja

Večina obiskovalcev kino dvoran ob obilici odmevnih naslovov iz tujine redko izbere ogled domačega filma. No, ko so kino dvorane zaprte, je odlična priložnost, da si pogledate zamujeno! Ali pa se spomnite kakšnega naslova iz otroštva, ki ga zdaj lahko pokažete novi generaciji. Polovico filmov s tega seznama lahko najdete na Voyo, za ostale pa boste morali malce pobrskati po drugih kanalih. Nekateri so na voljo tudi na Youtubu.

 

SREČA NA VRVICI



Sigurno ste jo gledali v mladih letih, a kdaj ste jo nazadnje? In so jo že gledali vaši najmlajši? Ne? Hitro, cela familija pred televizijo! Trip down the memory lane, ki nas ponese nazaj v pozna 70. leta Ljubljane, ko je bila še del Jugoslavije.

 

POLETJE V ŠKOLJKI

 

Iz Ljubljane pa na morje. Kateri od teh dveh filmov je bolj kulten in večja uspešnica, bi danes težko rekli, a v Poletju v školjki se že kažejo elementi klasičnih 80s stereotipov, ki za naše pojme le še izboljšajo izkušnjo! Seveda pa je potem nujen ogled še Poletje v školjki 2! Kaj bi bil film iz osemdesetih brez sequela?

 

VESNA

 

Ena, prva in edina. Verjetno najbolj prepoznaven slovenski film vseh časov. Dokaz, da smo že leta 1953 znali pri nas snemati romantične komedije, ki bi jim zavidal še današnji Hollywood. In neverjetno je videti Ljubljano, ko je bila še povsem drugo mesto.

 

IVAN

 

S stare, dobre Vesne pa na novega, odličnega Ivana … Med najnovejšimi filmi na naši lestvici je vrhunska drama iz leta 2017. Novejšim filmom smo se sicer bolj izogibali, a ta nas je v zadnjih letih res prepričal. Film, za katerega lahko rečeš »odličen,« brez da na koncu dodaš »za slovenski film.«

 

TO SO GADI

 

Pa se vrnimo še malo nazaj v preteklost. V čas, ko so bili slovenski filmi hudomušni, zabavni in sproščeni ter niti blizu stereotipom, ki za njih veljajo danes. To so gadi je odlična družinska in medsosedka komedija, ki bo nasmejala celo gospodinjstvo. In seveda, povabite še sosede!

 

PO ISTI POTI SE NE VRAČAJ

 

No, lahko se vrnemo še dlje – v leto 1965. Malce težji film, ki nam pokaže realnost nastajanja Ljubljane, kot jo poznamo danes, in nam odkrije pogled na nekatera dejstva, ki nas spremljajo že 55 let. Kako je mesto nastalo in kdo ga je gradil. Zanimiv, a nikakor ne lahkoten ogled.

 

STANJE ŠOKA

 

Dovolj Jugoslavije, skočimo raje v samostojno Slovenijo. In doživimo kulturni šok! Kot ga je glavni junak filma Stanje Šoka. Simpatična slovenska verzija filma »Zbogom, Lenin«, kjer se protagonist iz kome, v katero je padel v Jugoslaviji, zbudi v samostojni Sloveniji. In svet se mu, pričakovano, obrne na glavo.

 

JEBIGA

 

Par twenty-something luzerjev, ki ne vedo, kaj bi sami s sabo … to je verjetno najbolj pogost slovenski žanr, takoj za socialno dramo – še Štokholm in Truplo lahko do neke mere štejemo v to skupino. A recimo, da je bil Jebiga prvi. No, razen če štejemo še V leru, ki je prišel ven leto prej. Nima veze! Eden bolj zajebantskih filmov iz desetletja, v katerem so sicer prevladovale socialne drame.

 

TU PA TAM

 

Par twenty-something luzerjev, ki ne vedo kaj bi sami sabo … spet? Ja, ampak tokrat bi radi zaslužili, ker so dolžni keš. In tako dobimo prvi pravi neodvisni hit samostojne Slovenije! Film, ki je izstrelil Mitjo Okorna in dal celi generaciji bodočih mladih filmarjev navdih, da se da tudi mimo sistema posneti uspešnico. Hešteg inspiracija, hešteg zadizadi, hešteg abošstoržstorž?

 

ŠANGHAJ

 

Za konec pa še izjemno lep film, posnet na svetovnem nivoju. Če bi ugasnili zvok, bi mislili, da gledate neko tujo uspešnico. Epski film, ki nas v dobrih dveh urah popelje čez zgodbo štirih generacij. In to na način, ki se ga ne bi sramoval niti legendarni Kusturica.

 

Prijeten ogled, nov seznam vas čaka kmalu!