fbpx

Zlata doba televizije

modrovanja

Zlata doba televizije

modrovanja

Nekateri ji pravijo tudi druga zlata doba, nova zlata doba itd. Govorimo o obdobju od leta 1999 pa do danes. O obdobju, ko so male zaslone prevzele odlične enourne dramske serije in nadomestile trend 25 minutnih sitcomov iz 90-ih. Namesto Seinfelda, Friendsov in Princa z Bel Aira, smo začeli gledati Sopranove, The Wire, Breaking Bad in Mad Men. Obdobje, ki je v zadnjih letih postalo tako močno, da filmski zvezdniki komaj čakajo, da dobijo vlogo v seriji, kar bi še v 90. letih večinoma pomenilo, da se njihova kariera šele začenja ali pa končuje.

 

Zaradi izjemne popularnosti teh serij obstaja velika verjetnost, da ste večino izmed njih že gledali, tako da si ne delamo utvar, da vam bomo predstavili kaj novega. A morda vas spomnimo na enega ali dva naslova, ki se ju nikoli niste spravili pogledat in imate zdaj idealno priložnost za popravni izpit. Glede na to, da imajo vse serije s seznama veliko število epizod, pa je že ena dovolj, da vas zaposli za vsaj 14 dni. Če na današnjem seznamu ne odkrijete ničesar zase, nas spremljajte tudi v naslednjih dneh, ko se lotimo še manj znanih naslovov.

 

Torej, tole je naš izbor najljubših iz zlate dobe po naključnem vrstnem redu:

 

SOPRANOVI

Squareme Golden age of TV list - Sopranos series poster
Seveda tudi mi štejemo Sopranove za neke vrste začetnike tega obdobja in zato zasluženo dobijo prvo omembo. Niti ne bomo razpredali o tem, zakaj je ogled obvezen. Če si te serije še niste pogledali, naj bo prva na seznamu. Mafijci v povsem drugi luči, kot sta jih pred tem predstavljala Scorsese in Coppola. Mafijci, ki so svoje karakterje razvili z gledanjem njunih filmov. Meta.

 

OZ

Čeprav so Sopranovi tisti, ki so to novo obdobje popularizirali in jasno začrtali smer naslednjih 20 let televizije, pa je bila serija OZ vseeno še zgodnejša znanilka sprememb. Že leta 1997 je upoštevala vse ključne elemente novodobne serije in lansirala kariero številnih igralcev, ki jih boste prepoznali iz njihovih vlog v 20 letih, ki so sledila. Kot npr. legendarnega J. K. Simmonsa. Serija, polna stereotipov – na dober način. In naj vas ime ne zavede, ne gre za čarovniško serijo, gre za brutalno zaporniško dramo.

 

BOARDWALK EMPIRE

Glede na to, da je serijo sproduciral in režiral (vsaj pilotno epizodo) Martin Scorsese in spisal Terence Winter, ustvarjalec Sopranovih in pisec Wolf of Wall Street, je bil Imperij pregrehe, kot se je serija imenovala pri nas, relativno spregledana. Nikoli ni postala tak hit, kot druga dela istih avtorjev. Morda tudi zaradi zanimivega dejstva, da sredi zgodbe zamenja protagonista. Za naše pojme – na bolje. Ko vajeti prevzame legendarni Steve Buscemi, zadeva postane genialna. Gangstersko-prohibicijsko-politična drama z dobrim smislom za humor.

 

BATTLESTAR GALACTICA

Za naše pojme še vedno najboljša Sci-fi serija vseh časov. Predvsem pa serija, ki jo lahko gledate tudi, če absolutno niste fani znanstvene fantastike. Odnosi in zapleti so povsem človeški in vlečejo odlične vzporednice z našo realnostjo. Le da je vse skupaj postavljeno v nek drug svet. Predvsem pa vse sloni na znanstveni logiki, ki ji lahko verjameš in se ne zanaša na paranormalnost. Vse to bi se nekoč, v ne tako daljni prihodnosti, lahko zgodilo tudi nam.

 

HOMELAND

Če že pogrešate čase, ko je bila glavna skrb sveta terorizem in ne virusi, vas serija Homeland lahko vrne v obdobje post 9/11 sveta. Za razliko od npr. serije 24, je tukaj svet predstavljen malce manj črno-belo in boju med »dobrim in zlim« doda veliko več sivine in realizma. Predvsem pa imajo pisci te serije neverjetno intuicijo, ki jih iz sezone v sezono dela aktualne, saj predvidijo globalno politične dogodke do te mere, da jih sumimo, da za njih dela nekdo iz CIE.

 

BILLIONS

Ko je prejšnjo serijo na spisku zapustil priljubljeni Damian Lewis, smo ga pogrešali in bili navdušeni, ko je zasijal v glavni vlogi nove serije – Billions. Serije, ki spremlja boj za moč. Denar, korupcija, borza, gospodarski kriminal … so le ena polovica te odlične serije, ki se tematike loteva tudi iz izjemno dodelane psihološke plati.

 

PEAKY BLINDERS

Nekateri se šalijo, da če bo serija Peaky Blinders nadaljevala s tem tempom, bo njen protagonist Thomas Shelby na koncu predsednik vesolja. Zgodba namreč govori o Birminghamski tolpi (od tod tudi slovenski prevod), ki se pod vodstvom svojega karizmatičnega vodje (Cillian Murphy) prebije v sam vrh kriminalne in politične moči.

 

WESTWORLD

Na tem mestu bi verjetno ponosno stala serija Game of thrones, ki je imela vso moč postati najboljša serija v zgodovini televizije, če ne bi s poraznim pisanjem in kreativno usmeritvijo zadnjih sezon uspela za vedno ubiti te sanje. Tako je tu namesto nje HBO-jev drugi paradni konj. Konj, ki še brca in še ima potencial. Serija, ki lahko nekega dne Battlestar Galactici odnese titulo najboljšega Sci-fija domačih zaslonov. In podobno kot za Galactico, tudi tu velja, da nima veze, če ne maraš znanstvene fantastike ali vesternov. V tej seriji lahko uživaš že samo zaradi odlične igre, predvsem pa jo odlikuje dejstvo, da ne podcenjuje gledalcev.

 

FARGO

Serija, ki ostaja zvesta duhu filma bratov Coen. Navadni ljudje, ki se znajdejo v nenavadnih situacijah. Kriminalnih situacijah. In se z njimi poskušajo spopasti, kakor se pač znajo. Skozi odlične dialoge in z nepredvidljivimi rešitvami. Priznamo – velik navdih za naše Truplo. Serija vsako sezono spremlja drugo zgodbo, tako da bi jo lahko uvrstili na seznam miniserij, ki vam ga pripravljamo v prihodnjih dneh, a je čisto vsaka sezona odlična, tako da priporočamo ogled vseh.

 

PLANET EARTH

OK, vemo da ni dramska serija, ampak nam je vseeno. Ker vemo, da ste nekateri do konca spiska le čakali, če se bo na koncu pojavila vaša najljubša serija in ugibali, ali bo to The Wire, Breaking bad, Mad men ali The Walking dead … vseh pač ne moremo zadovoljiti in mest je samo 10. In ker to ni spisek top 10 serij vseh časov, ampak spisek serij, ki vam jih priporočamo za ogled, smo raje izbrali to. Ker veste, da ste tisto vašo najljubšo že pogledali! Dokumentarna serija, ki ima tako visoko produkcijsko vrednost in kakovost posnetkov, da je skoraj neverjetno in bi jo v resnici lahko tudi samo poslušali in uživali v naraciji Sir Davida Attenborougha.

 

To je to o zlati dobi televizije. Upamo, da smo vas spomnili na kakšen naslov, ki ste ga uspešno spregledali ali odlašali z ogledom vse do danes. Uživajte!