fbpx

Najboljši filmi iz 80ih

modrovanja

Najboljši filmi iz 80ih

modrovanja

Za tokratni seznam se spet vračamo k filmom, a vseeno ostajamo še malo v preteklosti. Poigravali smo se z idejo, da bi naredili sezname top filmov po desetletjih, a smo se premislili. Vsakega desetletja pač ne bomo obdelali, smo se pa tokrat vseeno posvetili našemu najljubšemu. To so ena, edina, neponovljiva osemdeseta!

 

BACK TO THE FUTURE

 

Naš skok v preteklost začenjamo s filmom iz preteklosti o skoku v še bolj daljno preteklost in nato povratku v prihodnost, ki pa je za nas še vedno preteklost. Ste zmedeni? Pravilno. Kakšen film o časovnih popotovanjih pa bi to bil, če ne bi bili?

 

THE BREAKFAST CLUB

 

Osemdeseta so doba stereotipov, ki pa so obenem povsem točni. In za osvojitev osnov vam predlagamo film Breakfast club, prijetno zgodbo o zelo različni skupini najstnikov, ki so povsem drugačni od današnjih. A nekatere stvari se vseeno nikoli ne spremenijo.

 

THE KARATE KID

 

Mojster in učenec. Najljubša tema osemdesetih. Stari in modri mentorji, kot so Yoda, Splinter in seveda Mr. Miyagi, učijo mlade in pogumne junake, kako postati najboljša verzija sebe. Film, zaradi katerega je cela Šiška trenirala karate.

 

THE NEVERENDING STORY

 

Preden smo imeli napredno CGI tehnologijo, ki jo imamo danes, in preden je obstajala obupna CGI tehnologija devedesetih … so se morali znajti drugače. Z maketami, plastelinom, lutkami in še na 100 drugih načinov, ki so dala fantazijskim filmom 80. let povsem bizaren in neponovljiv videz. In ta film s svojo bizarnostjo zasije v polni luči.

 

DIE HARD

 

Bilo pa je to tudi obdobje testosterona. Pištole, mišice in enovrstičnice. To pa ja! A Die Hard ni eden od neumnih akcijskih filmov tega obdobja. In verjemite, bilo jih je mnogo. Veliko je ljudi, ki iskreno verjamejo, da je to eden izmed najbolje napisanih akcijskih filmov vseh časov.

 

LETHAL WEAPON

 

In kjer je Die Hard, tam je Lethal Weapon … partnerja, ki se ne preneseta, na koncu pa ne moreta eden brez drugega? Danes kliše, takrat pa kultna klasika. Serija je dobila toliko nadaljevanj, da smo bili na koncu že gledalci »too old for this shit«.

 

THE BEVERLY HILLS COP

 

Tam-tam, tam-taram-tam-tam … si že žvižgate melodijo v glavi? In prosim, ne kakšnega obupnega Crazy Frog remixa. Original je samo eden. Legendarni Eddie Murphy in njegov nalezljivi smeh.

 

TOP GUN

 

Tom Cruise je verjetno poskrbel za več prodanih Ray Ban očal kot katerikoli oglas v zadnjih 30 letih. Če bi naredili spisek vsega, kar je »cool«, in poskusili nato vse to stlačiti v en film – bi nastal Top Gun!

 

WALL STREET

 

Niso pa se merile le velikosti pištol in bazuk. Tu je namreč še denar! Osemdeseta so znala slaviti tudi pohlep, sprevrženost in eksces. In vse to je domovalo na Wall Streetu!

 

FLASHDANCE

 

Dovolj testosterona! Naš spisek namreč zaključuje odličen film z žensko v glavni vlogi. Flashdance je tako ultimativno »feelgood« film, da je morda celo naš najljubši na tem seznamu in absolutno ponazarja občutek osemdesetih – what a feeeeeling!

 

To je to. Naše obdobje nostalgije je mimo, zdaj pa se res vračamo v prihodnost. Naslednjič vas torej čakajo –  najboljše nove serije!