fbpx

Kultne filmske klasike

modrovanja

Kultne filmske klasike

modrovanja

Tokratni spisek je podobno širok, kot prejšnji, le da so danes na vrsti filmi. Moramo najprej vreči široko mrežo, da jo potem lahko zategnemo. Kajti, če si slučajno še niste pogledali kakšnega od filmov na tem seznamu, potem je ogled nujen!

 

Brez posebnega dolgovezenja vam torej predstavljamo naš izbor kultnih filmov, ki si jih morate nujno ogledati vsaj enkrat v življenju.

 

PULP FICTIONDa se kar takoj zmenimo. Tole je enostavno nujno. Skrbimo za vaš ugled. Sploh si ne predstavljamo, da pridete na kakšno žurko ali prvi zmenek in pogovor nanese na situacijo, kjer morate nekomu izreči stavek »Pulp Fiction, a veš, da ga še nikoli nisem gledal/a.« Nedopustno. Dealbreaker. Če ga niste gledali, lahko kar nehate brati in greste direktno pred televizor.

 

THE USUAL SUSPECTS

Keyser Soze! Kultni filmi imajo običajno kultne scene, ki postanejo kultne reference … in če slučajno še niste gledali Osumljenih 5 (ki so bili tudi navdih za določene elemente Trupla), vas čaka ogromno tistih »Aaaaaa, iz tuki je to!« momentov, ko boste prepoznali scene, ki so jih kopirali in počastili v nešteto drugih filmih. Film, ki ga prvič gledaš zaradi epskega preobrata in nato takoj še enkrat, da lahko ceniš, kako so bili znaki stalno pred tvojimi očmi.

 

AMERICAN BEAUTY

Če ostanemo pri Kevinu Spaceyju … mislite si o njem, kar želite, a včasih je treba ločiti umetnost od umetnika. Ali pa tudi ne. Če si American beauty pogledate skozi oči vsega, kar danes vemo o Kevinu … je morda film še bolj »fucked up«, kot je bil v originalu. Definitivno film, ki je še danes precej relevanten. Ali pa spet relevanten.

 

FIGHT CLUB

S Kevina pa na Edwarda Nortona … ki, če dobro pomislimo, velikokrat igra podobne vloge. Najprej nas s svojo pasivnostjo zavede, na koncu pa preseneti. Brez da vam preveč izdamo, definitivno preseneti tudi v tem filmu. Razen, če ste ga že gledali … pa tudi, če ste ga – poglejte ga še enkrat, tokrat zaradi Bradovih mišic.

 

FARGO

Ko smo že pri črki F, omenimo še Fargo. Pred serijo iz našega prvega spiska je seveda obstajal film iz leta 1996. Brata Coen sta se s tem filmom zacementirala med avtorje kultnih klasik in si na naši lestvici zagotovila kar dve mesti. Prvo s kriminalno klasiko v neklasičnem okolju, drugo pa z našo naslednjo izbiro …

 

THE BIG LEBOWSKI

Verjetno najbolj znan »stoner movie« na svetu. Ta film ima čudovito lastnost, da ga pod vplivom ravno pravšnje količine »substanc« lahko vsakič vidiš prvič! No, mi smo si ga za vas ogledali trezni in zagotavljamo vam, da se tudi tako splača! Klasika.

 

2001: A SPACE ODYSSEY

No, od najbolj znanega filma za ljubitelje trave pa do filma, ki bi lahko nadomestil LSD. Film, ki je »izumil« vesolje, kot ga poznamo danes. No, vsaj tisto na zaslonih. Od Star Warsa pa do Interstellar, moderni filmi še vedno črpajo navdih iz te klasike, ki je nastala leta 1968. A ne bojte se, to remake delo izpod rok Stanleya Kubricka preživi test časa in še danes izgleda spektakularno. Izgleda tako dobro, da so se razširile novice, da je pristanek na luni režiral sam Kubrick. Mi to seveda verjamemo. A ker vemo, kakšen perfekcionist je bil, je pristanek sigurno snemal kar na lokaciji!

 

SCARFACE

OK, obljubimo – zadnja referenca na droge. Tega nismo načrtovali. Le zgodilo se je. Enostavno smo ob pregledu izbranih filmov opazili vzorec. Tako da dobi svoj film še kokain. In izbira je jasna. Say hello to my little friend! Lahko bi kdo namesto tega »over the top« slavospeva ekscesu osemdesetih pričakoval raje Botra ali Botra 2 … ampak iskreno, včasih se nam Botri malce vlečejo. Zato smo raje izbrali Al Pacina v svoji aktivnejši vlogi.

 

GOODFELLAS

In če že vlečemo vzporednice iz filma na film, preskočimo še s Pacina na DeNira. Iz osemdesetih v devetdeseta in z De Palme na Scorseseja. A ostajamo pri gangsterjih. Saj veste: »As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster.« Verjetno najboljši gangsterski film vseh časov. Vsaj za polovico. Druga polovica bo seveda prisegala na Botra. A kot smo že rekli, treba je izbrati. To je kot Beatlesi in Stonesi. Odvisno od okusa. Mi navijamo za Joe Pescija in ne razumemo, kaj je tu smešnega. Smo smešni kot klovn? (Če te zadnje fore niste štekali, si nujno poglejte film.)

 

CASABLANCA

Kako je Casablanca povezana z Goodfellas? Kaj pa vemo … s klobuki? Pustimo to. Če že delamo spisek kultnih klasik, je Casablanco pač treba vključiti. To je tisti film, ki ga pozna vsak. Večina celo na pamet pozna konec. A marsikdo ga kljub temu v resnici nikoli ni gledal. Ampak s tem ogromno zamuja! Perfekten scenarij in odlično odigran film, ki deluje precej bolj moderno in prepričljivo kot drugi izdelki iz tega časa. Film z odlično dodelanimi liki, ob katerih takoj pozabiš, da gledaš kos zgodovine.

 

Kateri film pa je za vas tisti, ki bi ga moral nujno pogledati vsak? Kateri film bi vzeli s seboj na samotni otok, če bi lahko izbrali le enega?