fbpx

Jugoslovanske filmske klasike

modrovanja

Jugoslovanske filmske klasike

modrovanja

Ko je situacija katastrofalna. Ko so stvari videti brezizhodne. Ko je vse v razsulu. Kdo nas takrat spravi v dobro voljo z optimizmom ali pa vsaj z res humornim cinizmom? Jugoslovanske filmske klasike! Od druge svetovne vojne pa do balkanskih vojn, ti filmi znajo vedno najti »the bright side« ali pa se vsaj nasmejati lastni nesreči. Nekateri izmed njih so celo nastali v vojnih razmerah, a jih to ni ustavilo.

 

LEPA SELA LEPO GORE

Ko se prijatelja iz otroštva znajdeta na različnih bregovih vojne, ko se izpostavi najhujša človeška narava in prikaže največje grozote vojne, takrat človek ne bi pričakoval, da bo prvi opis tega filma na iMDB »comedy«. A Srdjan Dragojević, mojstrsko kot vedno, združi grozo in komedijo.

 

PODZEMLJE

 

Film je tako dolg, da ga lahko gledate cel dan. Z dolžino dveh ur in 50 minut bi skoraj lahko konkuriral The Irishmanu. A film ni niti sekundo predolg. Gre namreč za epsko zgodbo, ki nas ponese čez ne eno, ampak tri vojne! In to spet na vrhunsko zabaven način, kolikor je to v teh razmerah mogoče.

 

VALTER BRANI SARAJEVO

 

Klasika. Film je tako prepoznaven, da je dobil svoje pivo na Japonskem in verigo restavracij v Sloveniji. Če obstaja lokalna kultna klasika – je to to.

 

KO TO TAMO PEVA

 

»I tata bi sine!« Kdo ne pozna vsaj enega od prepoznavnih citatov iz tega filma? Road trip movie, brez katerega včasih ni obstajala filmska zbirka nobenega avtobusarja, ki je kaj dal nase. Kdor ni nikoli na poti v šolo v naravi gledal tega filma, je zamudil pristno izkušnjo!

 

RANE

 

»Duuuuleee Savviiiić! On mene zna, a ja njega ne znam. Nečuje se, a radi …« Ne vemo, če nimajo Rane še kakega citata več kot prejšnji film, definitivno pa so imele največji vpliv na lokalno kulturo. V teoriji naj bi ta film svaril o slabih idejah krimi dizelašev iz 90s Beograda. V praksi pa je marsikomu v Ljubljani deloval kot tutorial! Ampak film je pač kultna klasika. Balkanski Pulp Fiction.

 

MI NISMO ANDJELI

 

»Imam čudan osjećaj, da mi se život lagano pretvara u pakao.« Ta občutek včasih vsi še predobro poznamo! Film, ki je v Srbiji postal največji hit leta 1992 tudi zato, ker so zaradi sankcij UN ukinili projekcije vseh filmov z zahoda. No, predvsem pa, ker je odlična komedija.

 

MUNJE

 

Munje nam predstavijo nočno življenje Beograda v tistem bizarnem povojnem stanju. Če smo zadnjič govorili o zelo pogostem slovenskem žanru »skupina 20 something luzerjev se iz dolgčasa zaplete v težave«, je tole najbližja balkanska različica.

 

CRNA MAČKA BELI MAČOR

 

Emir Kusturica je pač genij. To dokaže vedno znova in Crna mačka je že drugi njegov film na našem seznamu, poleg Podzemlja. Ko pa se Emir fokusira na Rome, je rezultat morda še boljši od njegovih vojnih filmov.

 

DAVITELJ PROTIV DAVITELJA

 

Serijski morilec. V Beogradu. V osemdesetih. Kot komedija. Rabite še kakšen razlog za ogled?

 

PARADA

 

Kljub temu, da je to edini film na seznamu, ki je nastal po popolnem razpadu Jugoslavije, pa je v njem toliko »bratskega in edinstvenega« duha, da je na našem seznamu obvezen! Ne bi ga šteli le med top Jugo filme, ampak kar med naj filme nasploh. Perfektna komedija, ki se igra s stereotipi do takega roba, da bi manj spretni avtorji od Srdjana Dragojevića že zdavnaj padli čez rob. On pa nas uspe nasmejati vse, brez da bi koga užalil.